12-22 weken

Consulten tussen 12 – 22 weken zwangerschap

Je bent nu ongeveer 14 weken zwanger. Heb je een medische indicatie? Dan is dit de eerste controle bij de gynaecoloog. Als er geen medische indicatie is, blijf je bij je verloskundige en dan kom je ongeveer om de 4 of 5 weken op controle. Wanneer je verder in je zwangerschap bent, kom je vaker op controle.

Wat doet de gynaecoloog?

  • tijdens de consulten is er aandacht voor hoe je je zwangerschap ervaart en je kindsbewegingen voelt. Uitslagen van ingezette onderzoeken en eventuele prenatale screening worden besproken. De aanvraag voor de 20 weken echo wordt besproken. Mogelijkheid tot kinkhoestvaccinatie vanaf 22 weken wordt aangekaart, dit loopt overheidswege via het consultatiebureau. Voor een lijst met consultatiebureau’s in uw regio, klik hier
  • alle gegevens worden opgenomen in het elektronisch patiëntendossier (EPD). We hopen dat we in 2022 een gezamenlijk ketendossier hebben waar zowel de verloskundige als de gynaecoloog in kunnen werken. 

Zowel de verloskundige als de gynaecoloog zullen het zorgpad tijdens de zwangerschap met je doornemen.

Tip

Heb je vragen over je zwangerschap of over de bevalling? Vul het geboortezorgplan in, en schrijf je vragen daarin op, zodat je ze niet vergeet tijdens de volgende afspraak met de verloskundige of gynaecoloog. Zij zijn er om je eventuele zorgen weg te nemen of duidelijkheid te geven.

20 weken echo

Je bent nu zo’n 20 weken zwanger. Een gecertificeerde echoscopist(e) maakt op afspraak een echo van je ongeboren baby. Deze echo vindt bij voorkeur plaats tussen 18 en 20 weken. En is jouw eigen keuze. De echoscopist(e) controleert bij deze echo:

  • de groei van je baby;
  • de hoeveelheid vruchtwater;
  • de ligging van de placenta;
  • een aantal organen van je baby;
  • het geslacht van je baby. Je mag zelf aangeven of  je wilt weten of het een jongen of een meisje is.

Prenataal huisbezoek (PNH)

  • huisbezoek bij de zwangere thuis op elk gewenst moment tijdens de zwangerschap;
  • advies tot prenataal huisbezoek komt aan de orde na bespreking in de NZB. Er kan ook een telefonische inventarisatie plaatsvinden door de kraamzorgorganisatie waarbij je aangemeld bent. Je krijgt dan een intakeformulier om in te vullen, dit wordt doorgenomen tussen de 28 en 32 weken zwangerschap.